Uitreiking Thorbeckeprijs en Thorbeckelezing 2018

Thorbeckelezing door Tom van der Meer

Orbáns Hongarije, Duda’s Polen, Erdogans Turkije, Poetins Rusland en Trumps Amerika zijn slechts voorbeelden van de opkomst van wat ook wel ‘illiberale democratieën’ worden genoemd: Landen waar autoritaire regeringen de rechtsstaat opzij zetten en eerlijke verkiezingen onder druk staan. Wat is de oorzaak van deze democratische terugval? Welke rol spelen burgers, politici, en media? Hoe komt het dat de Nederlandse democratie stand houdt? Of is de democratie Nederland toch niet zo vanzelfsprekend?

Politicoloog en schrijver Tom van der Meer spreekt op 13 november as. de Thorbeckelezing uit en geeft daarin zijn visie op deze ontwikkelingen onder de titel: ‘De nadagen van de democratie?’. Co-referent en politiek columnist bij NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus zal hierop een kritische reactie geven. Verder is er ruimte voor discussie met de aanwezigen. De Vereniging Thorbecke staat immers voor het vrije woord en organiseert altijd een lezing met tegenspraak.

Uitreiking Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid

De genomineerden voor de Thorbeckeprijs 2018 zijn:

  • Pia Dijkstra (D66)
  • Jesse Klaver (GroenLinks)
  • Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Na de lezing vindt de uitreiking van de Thorbeckeprijs 2018 plaats. 

Wie wint na o.a. Frits Bolkestein, Joost Eerdmans, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Kees van der Staaij deze prijs voor politieke welsprekendheid? De jury o.l.v. Charlotte Nijs (parlementair journalist SBS) met Tamar van den Dop (actrice), Splinter Chabot (JOVD), Carla van Baalen (Centrum voor Parlementaire Geschiedenis en Peter van der Geer (Debat.NL) kiest uit een voorselectie de winnaar van deze felbegeerde prijs. De voorselectie bestaat uit Gert-Jan Segers, Jesse Klaver, Marianne Thieme, Lodewijk Asscher, Ronald van Raak en Martin Bosma.

Wij sluiten de avond af met de traditionele Thorbecke borrel.

 

Onder gepubliceerde artikelen vindt u een actuele reflectie geschreven door Freek Peters.

Deel via LinkedIn