Willem de Galan (1928-2016)

Onder het motto ‘ik heb meer aan een netwerk van professionals dan aan een organisatie vol professionals’ begon hij in 1979 samen met Ruud Voigt het bureau De Galan&Voigt. Vijf jaar later scheidden hun wegen en richtte hij De Galan Groep op. Hij introduceerde het procesdenken in Nederland waarbij De Galan ook lager in de organisatie op zoek ging. Wat kon de leiding leren van wat men daar dacht? En hoe kan een organisatie in de richting worden gestuurd van het doel dat ze wil bereiken? Welke condities moet je daarvoor aanleggen? De kracht van zijn werkwijze school in de eenvoud. Een aanpak die ons bureau heden ten dage nog steeds kenmerkt.

Organisatieadviseur De Galan had niets met dikke rapporten. ‘Hij maakte organisaties beter en dat was veel simpeler dan iedereen dacht.’

Na je pensioen hoef je niets meer te doen? ‘Vergeet het maar’, schreef Willem de Galan. ‘Je moet vrijwilligerswerk doen om de maatschappij wat terug te geven. En sporten. Om gezond dood te gaan’. Elk jaar publiceerde hij een boekje met cursiefjes over de bureaucratie bij openbare organisaties in Nederland. Vaak deed hij dat in de vorm van sprookjes. Vorig jaar verscheen zijn laatste bundel.

Een grand old man en organisatieadviseur van het eerste uur is niet meer. Wij herdenken hem met het grootste respect.

 

Deel via LinkedIn